Cilipi.net

Nogomet

Turnir Sela 2012.Nogomet i Futsal u Konavlima pratite u rubrici Sport

Konavle

telefono-iconCavtat, Gabrili, Čilipi, Pridvorje, Ljuta... Piši za svoje mjesto! / više

Vijest, Slika, Vic...

Priče, vijesti, slike, video, vicŠaljite nam vijesti, slike, viceve, priče, anegdote, video / više

Poslovni imenik

Poslovni web imenikPoslovni Web imenik - prijavite se i promovirajte svoj posao / više

Slika tjedna

Ne Ćirilici u Vukovaru iz Čilipa
Ne Ćirilici u Vukovaru - Transparent na zvoniku u Čilipima
Baner

Južna granica - pitanje svih pitanja

( 2 puta )
Autor Administrator Srijeda, 10 Listopad 2012 15:03
Južna granica - pitanje svih pitanja, dokumentarni film iz 1999.godine. Obavezno pogledati barem od 18.30 do 19.30., legendarni Mehiko :)

Poluotok Prevlaka, kako se u novije vrijeme naziva rt Oštro, Oštra ili Ponta Oštra kako ga Konavljani nazivaju, u srednjem vijeku nalazi se u okviru župe Vitaljine, koja se prvi put u povijesti spominje u desetom stoljeću. U kasnom srednjem vijeku Vitaljina je uže povezana s ostalim Konavlima, koje s njom tvore širu zemljopisnu, gospodarsku, etničku i vjersku cjelinu. Granice Vitaljine s Prevlakom znaju se preciznije godine 1391., osobito godine 1419. prigodom prodaje istočnih Konavala i Vitaljine, koji su bili u posjedu bosansko-hercegovačkog velikaša Sandalja Hranića, Dubrovčanima. U kupoprodajnom ugovoru, između ostalog, stoji da to područje prelazi u posjed Dubrovčana "na vike vika". Poput ostalih Konavala i poluotok Prevlaka je podijeljen dubrovačkoj vlasteli i građanima, čiju zemlju će u buduće obrađivati seljaci iz sela Vitaljine...

Stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, susjedna Boka kotorska je nasilno otrgnuta od Dalmacije s kojom je stoljećima administrativno, gospodarski, civilizacijski i kulturno živjela i priključena Zetskoj oblasti (1922.), potom Zetskoj banovini (1929.), znači Crnoj Gori.

Prevlaka s ostalim Konavlima od srednjega vijeka zemljopisno, katastarski, upravno, sudski, crkveno, vjerski i nacionalno, pripada Dubrovniku, Dalmaciji i Hrvatskoj. Političari bi morali znati i voditi računa o povijesnom i prirodnom pravu te osnovnim ljudskim pravima višestoljetnih obrađivača i danas vlasnika zemlje na poluotoku Prevlaci, ali i interesima hrvatske države na ovom njezinu krajnjem južnom dijelu.

Raspadom bivše Jugoslavije, na ovom prostoru susreću se dvije nove državne realnosti: Republika Hrvatska i Republika Crna Gora, te bi ponajbolje bilo da ovaj prostor s jedne i druge strane granice ubuduće bude oaza mira, čimbenik stabilnosti, bogomdano područje za odmor domaćih i stranih turista, a ne potencijalno ratno žarište.


 

Dodaj komentar


Vaše vijesti

Šaljite nam Vaše vijesti, priče, slike i video snimke na admin@cilipi.net

Obavijesti

Forum je sada u potpunosti u stranici i jedna registracija vrijedi za sve!

Korisnici
Registriraj se
Registriraj se