Cilipi.net

Nogomet

Turnir Sela 2012.Nogomet i Futsal u Konavlima pratite u rubrici Sport

Konavle

telefono-iconCavtat, Gabrili, Čilipi, Pridvorje, Ljuta... Piši za svoje mjesto! / više

Vijest, Slika, Vic...

Priče, vijesti, slike, video, vicŠaljite nam vijesti, slike, viceve, priče, anegdote, video / više

Poslovni imenik

Poslovni web imenikPoslovni Web imenik - prijavite se i promovirajte svoj posao / više
Udruga Cilipi.net

Recite NE! kockanju: Ovisnost o kocki i klađenju

( 49 puta )
Autor Božo Lučić Četvrtak, 10 Rujan 2009 16:04
Ne!Svaka čast ideji da se pokrene kampanja protiv svakog oblika kocke i kockanja u našem kraju, posebice u današnje vrijeme krize novca, rada, življenja i da ne spominjem dalje. Živimo, bar ogromni dio nas u vremenu kad nam je svaka kuna velika kao rezervna guma, ne zato što smo škrti već zato jer se teško ili nikako do nje može doći. Bit ove hvale vrijedne akcije bi prvenstveno trebao biti kako mlade ljude uvjeriti da su u igri «na sreću» unaprijed određeni da budu gubitnici. Rijetkima se doduše nekad posreći da dobiju stoti dio uloženog, i to je ono što ih vuče dalje i što im je "kamen oko vrata"...

Doduše, tamo gdje standard življenja rapidno pada , povećava se količina uplaćenog novca u igre na sreću. Živi i slikovit primjer je naš Loto, koje li ironije, nudi strašno veliki «Jackpot» upravo pred isplate mirovina, jer se tako namiče novac za penzije, a onda je « listić uplaćen na autobusnom kolodvoru, tu i tu ,dobio glavni zgoditak..» Dobitnika tih miliona nikada nitko nije vidio. Da li Vam to nešto govori?

Razni oblici kockanja i klađenja su u Hrvata doživjeli ekspanziju u zadnjih petnaestak godina. Kladionice i kockarnice su podijelile Hrvatsku na one koji zarađuju od kocke i one koji od nje boluju. Ovih drugih je sve više, a posebno zabrinjava da ih ima mnogo među mladima. Nema preciznih podataka o razmjerima ove epidemije, ali na njeno postojanje ukazuje i porast broja osoba koje se javljaju na liječenje od ove bolesti ovisnosti, u prosijeku sa kockarskim "stažem" od sedam godina. Na liječenje se najviše javljaju osobe starosti između 30 i 40 godina Posljednjih godina je sve veći broj dvadesetogodišnjaka koji se liječe, a najmlađi pacijent je imao svega jedanaest godina. Ovisnici od kockanja i klađenja uglavnom pripadaju srednjoj klasi. Na liječenje dolaze kada upadnu u probleme koje ne mogu sami riješiti i na to ih obično natjera obitelj. Nekada je to prijetnja supružnika razvodom, roditelja izbacivanjem iz kuće ili depresija i pokušaj samoubojstva zbog velikih gubitaka na kocki. Naš zakon ne dozvoljava maloljetnicima klađenje i kockanje, ali se kontrola njegovog provođenja i sankcioniranja slabo provodi, tako da mnogi mladi počinju pohoditi kladionice još u osnovnoj školi, u srednjoj su već "okorjeli" kockari, koji završavaju sa zelenašima na vratu.

Tipičan patološki kockar počinje sa manjim ulozima. To je novac za užinu kod djece ili sitni ulog kod starijih koji se žele zabavit. Oni u početku vjeruju da imaju više sreće od ostalih i da mogu pobijediti svaki sistem. Misle da mnogo znaju o sportu pa im to ulijeva samouvjerenost da će sasvim sigurno pogoditi ishod sportskog meča. Ako imaju tu nesreću da u početku klađenja dobivaju to ih ponese, stječu utisak da su jako uspješni u klađenju i kreću putem opsjednutosti kockom. Društvo i «prijatelji» im se dive zbog uspjeha u klađenju. Nekada i sami roditelji misle da to nije strašno i da možda čak i nije loše kao zabava da se dijete ne bi odalo alkoholu ili drogi. Ne znaju da ih od tih ovisnosti malo dijeli. Mnogi mladi posežu za psiho aktivnim sastojcima kako bi mogli duže ostati budni i ne odvajaju se od aparata za kockanje. Nakon faze dobitaka, prije ili kasnije slijedi faza gubitaka. U toj fazi čovjek povećava ulog, juri za dobitkom, vjeruje da gubitnička faza samo što nije prošla. Sujevjeran je, sve mora biti isto kao kada je dobivao, ista kladionica, isti stol, isti krupije. Treća faza je faza očajanja i depresije, kada kockar počinje da se otuđuje od svoje okoline i okreće svojoj patnji i ideji kako da povrati izgubljeni novac.

Patološki su kockari, kaže nauka, ovisni od adrenalina jer u trenucima "akcije" ovaj hormon se luči u većim količinama i može izazvati ovisnost. Kockar neprekidno juri za tim osjećajem, koji mu daje adrenalin. Kasnije mu je samo bitno da može neprekidno igrati. I sam dobitak mu više ne izaziva sreću, on postaje samo neophodan da bi dalje mogao igrati. Patološki kockar nije sposoban da prihvati realnost, emocionalno je nezreo i nema dovoljno samopouzdanja. Najbolje se osjeća kada se kocka. Živi u svijetu snova koji zadovoljava njegove emocionalne potrebe. Međutim, po pravilu, nikada ne dosegne dobitak koji bi mu omogućio da ispuni snove o bogatom i lagodnom životu, vjerojatno zbog toga što uvijek ima potrebu da dobije još veći dobitak. Patološko kockanje se liječi po sličnoj metodologiji kao druge bolesti ovisnosti: alkoholizam, narkomanija i pušenje. U liječenju učestvuje cijela obitelj - programom sistematske obiteljske terapije. Ovisnik najprije prođe kroz proces preciznog dijagnosticiranja bolesti na bolničkom liječenju. Zatim se uključuje u dnevnu bolnicu. Proces liječenja se nastavlja narednih godinu dana kada pacijent učestvuje u rehabilitacijskoj grupi nalik onima iz američkih filmova. Poslije ove faze on se uključuje u klub ovisnika od kockanja, u kome učestvuju ljudi koji su prošli kroz identične probleme i terapiju oporavka.

Božo Lučić


 

Dodaj komentar


Vaše vijesti

Šaljite nam Vaše vijesti, priče, slike i video snimke na admin@cilipi.net

Obavijesti

Forum je sada u potpunosti u stranici i jedna registracija vrijedi za sve!

Korisnici
Registriraj se
Registriraj se